IP VPN Connecties

IP-VPN; al uw vestigingen en telewerkers in één netwerk  

Heeft u als ondernemer meerdere locaties of een centrale locatie met enkele thuiswerkplekken dan kunt u deze via een IP-VPN met elkaar laten communiceren.  

De DSL-lijnen (of een combinatie van ADSL, SDSL, Extended Ethernet en glasvezel en glasvezel) worden in ons netwerk rechtstreeks met elkaar verbonden, alle data wordt rechtstreeks uitgewisseld. Deze rechtstreekse uitwisseling zorgt ervoor dat de data ons netwerk niet verlaat, het gaat niet over het openbare internet zodat de veiligheid maximaal is.

Wat is een IP-VPN?  

Een IP-VPN is speciaal voor bedrijven en organisaties die hun netwerken (vestigingen) willen koppelen. Dit gebeurt dan in het Gooiland Online netwerk op basis van MPLS (Multi Protocol Label Switching). Door de vestigingen/netwerken te koppelen ontstaat 1 transparant bedrijfsnetwerk. Dit netwerk is geheel afgesloten van het openbare (internet) netwerk, de veiligheid is hiermee maximaal.  

Wat is het verschil tussen een IP-VPN en een VPN?  

Zou het netwerk ook door derden worden gebruikt dan is er sprake van een VPN. In feite is dat wat iedereen kent en wat nog steeds door een groot aantal bedrijven wordt gebruikt. Bij een VPN wordt op de klantlocatie in de router een VPN gedefinieerd met de andere locatie(s). Dit is ook meteen een van de grootste problemen, in iedere router moeten VPN's worden gezet en onderhouden als er sprake is van meerdere locaties ontstaat al vrij snel een lastig te beheren netwerksituatie. In een IP-VPN wordt op de eindgebruikerslocatie GEEN VPN gedefinieerd, er kan gebruik worden gemaakt van eenvoudige modems. Alle verbindingen worden in ons netwerk gekoppeld tot 1 overzichtelijk netwerk.

Internettoegang in een IP-VPN?  

Door het gesloten karakter van een IP-VPN heeft u standaard geen toegang tot internet en e-mail. Een IP-VPN vertoont wat dat betreft veel overeenkomsten met een huurlijn, deze verbindt vestigingen met elkaar maar bevat geen toegang naar andere locaties.  

In veel gevallen is toegang tot internet wel gewenst, denk aan kantoren die met elkaar worden verbonden via de aanwezige DSL lijnen maar waarbij uw medewerkers ook gebruik moeten kunnen maken van internet en e-mail. In deze situatie wordt het IP-VPN ontsloten door gebruik te maken van een Mpix firewall, deze wordt opgenomen in uw eigen IP-VPN en biedt gecontroleerd toegang tot internet/e-mail/FTP ed.  

De Managed Firewall wordt door Gooiland Online beheerd, en geheel naar wens ingericht.

Snelheid in een IP-VPN  

Omdat in een IP-VPN de DSL en glasvezel lijnen in ons netwerk gekoppeld worden maakt u op uw locaties gebruik van eenvoudige modems. Er worden geen VPN's gedefinieerd en ook een firewall is niet nodig (hiervoor gebruikt u onze Mpix). Al deze zaken zorgen ervoor dat de overhead op de lijn en het verlies aan snelheid als gevolg van en/decryptie beperkt is en de snelheid is optimaal.  

Hoe snel is mijn internetverbinding?   Ongeacht het aantal vestigingen / locaties die met elkaar worden verbonden is de snelheid maximaal. Dit heeft te maken met de beschikbare bandbreedte op ons netwerk en de capaciteit van een Mpix. Ook al zou u 2 locaties in een IP-VPN onderbrengen waarbij de één een beperkte snelheid heeft en de ander een extended ethernet verbinding is van 20mbps. Op beide locaties is de internetsnelheid die van de maximale snelheid van de betreffende lijn.

Welke internet verbinding kiest u?  

De keuze van de juiste internetverbinding is belangrijk omdat hiermee wordt bepaald welke snelheid u ervaart in het IP-VPN. Omdat het gebruik van diverse diensten (zoals ADSL, SDSL, VDSL en glasvezel) in één IP-VPN mogelijk is kunt u eenvoudig een goede mix tussen snelheid en prijs samenstellen waarmee iedereen optimaal gebruik kan maken van de diensten.  

Is er sprake van een centrale locatie?  

Vaak is er een hoofdvestiging waar een of meerdere servers staan opgesteld waar medewerkers vanuit huis of een andere vestiging gebruik van maken. In dit geval is het belangrijk dat op deze hoofdlocatie voldoende upload snelheid beschikbaar is voor de remote werkers. In dit geval is het gebruikelijk om hier voor een glasvezelaansluiting te kiezen. De extene medewerkers kunnen op de thuis locaties vaak volstaan met een ADSL aansluiting. De nevenvestigingen hebben vaak wel behoefte aan een hogere upload dan de thuiswerkers, hiervoor zou een beperkte glasvezel aansluiting of een VDSL verbinding geschikt kunnen zijn.  

Als er geen hoofd-/nevenlocaties zijn en alle data verspreid is over meerdere gelijkwaardige vestigingen dan ligt het voor de hand om ook de upload snelheid (want dat is de bepalende factor voor de remote werkers) gelijk te houden. In het algemee geldt, als de upload snelheid hoger is werkt men prettiger.

Pinnen en bellen met een IP-VPN?  

Maakt u gebruik van een IP-VPN en wilt u een pinterminal of VoIP telefoon(centrale) aansluiten? Dat kan, het gebruik van een IP-VPN heeft dan zelfs voordelen omdat een deel van de diensten niet op iedere locatie worden gedefinieerd maar in het core netwerk. Dit maakt de situatie transparant en zorgt voor een snelle en eenvoudige implementatie. 

De kosten van een IP-VPN  

Een IP-VPN is een standaard dienst die op maat wordt ingericht. In overleg met onze adviseurs wordt bepaald welke lijnen (snelheid, QoS, overbooking) op de verschillende locaties worden gebruikt. Hierbij heeft u de keuze uit vrijwel alle beschikbare diensten, denk aan ADSL, SDSL, VDSL en glasvezel. Wij brengen deze lijnen onder in uw persoonlijke IP-VPN, ontsluiten deze (optioneel) via een managed firewall en uw netwerk is klaar. Op de eindgebruikerslocatie hoeft geen dure router met firewall en VPN functionaliteit geïnstalleerd te worden, een eenvoudig modem is voldoende.  

Waarom is een IP-VPN (veel) voordeliger?  

Een IP-VPN is eigenlijk altijd voordeliger dan een traditioneel VPN netwerk, dit heeft te maken met:   - het gebruik van standaard DSL diensten in plaats van dure leased line verbindingen   - de juiste afstemming tussen gebruik en snelheid, er hoeft geen dure verbinding op een nevenvestiging te komen   - het sterk vereenvoudige beheer, u heeft vrijwel geen kosten voor het beheer van het VPN   - de eenvoudige routers op de locaties, ook op een eventuele hoofdlocatie blijft de investering beperkt   - u betaalt een vast bedrag per maand ongeacht het aantal lijnen in het IP-VPN, ook bij groei van het aantal vestigingen blijven de vaste kosten gelijk en hoeft u geen apparatuur te vervangen

Met uw mobiele telefoon toegang tot uw bedrijfsnetwerk?  

Steeds meer managers en medewerkers hebben de beschikking over een mobiele telefoon voor internet, e-mail en agenda. Met de opkomst van deze mobiele apparaten (denk aan de iPhone, iPad, HTC en Windows mobile) is ook de behoefte ontstaan aan een gecontroleerde toegang tot uw bedrijfsnetwerk. U wilt natuurlijk niet dat iedereen met een beetje technische kennis zondermeer toegang heeft, uw bedrijfsgegevens hoeven niet op straat te liggen.  

Mobile Interconnect  

Speciaal voor mobiele gebruikers bieden wij u de optionele Mobile Interconnect, hiermee kunt u zonder ingewikkelde inlogprocedures gebruikers toegang geven tot uw netwerk. Een Mobile Interconnect is niet gebonden aan een bepaalde provider, uw bestaande mobiele data abonnementen (KPN, T-mobile, Vodafone) kunt u blijven gebruiken. Met Mobile Interconnect heeft de gebruiker direct toegang tot het bedrijfsnetwerk zonder risico op virussen ed. Ten tijde van de verbinding met het bedrijfsnetwerk heeft de mobiele telefoon nl geen verbinding met het openbare internet maar is deze exclusief verbonden met het IP-VPN.